REGULAMIN KORZYSTANIA Z GORĄCYCH POSIŁKÓW
W ŚWIETLICY SZKOLNEJ
SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 7 SPECJALNEJ W KATOWICACH
- 1
UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA
- Z pomieszczenia świetlicy szkolnej, gdzie wydawane są gorące posiłki korzystać mogą uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 7 Specjalnej oraz nauczyciele i pracownicy szkoły.
- Z pomieszczenia świetlicy szkolnej, gdzie wydawane są gorące posiłki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne, lub których dożywianie finansuje MOPS albo sponsorzy.
- Na obiady zapisywani są uczniowie na początku lub w trakcie trwania roku szkolnego, po uprzednim zgłoszeniu tego faktu pedagogowi szkolnemu zajmującemu się także organizacją żywienia.
- 2
ODPŁATNOŚĆ ZA POSIŁKI
- Szkoła zapewnia wydawanie posiłków gotowanych w formie dwudaniowego obiadu przez firmę zewnętrzną w ramach cateringu.
2. Cena jednego obiadu jest ustalana przez Dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 7 Specjalnej po otrzymaniu informacji o przetargu MOPS i informacji od firmy cateringowej.
3. Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt zakupu produktów zużytych do przygotowania posiłków, przygotowania posiłków oraz ich dowozu wraz z częściową dopłatą Miasta Katowice.
- Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz ich dowozu.
- W sytuacjach wzrostu kosztów produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających z obiadów z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Wpłat za obiady należy dokonywać do 5 dnia każdego miesiąca na konto Szkoły Podstawowej Nr 7 Specjalnej w CUW:
numer konta: 31 1020 2313 0000 3002 0573 3003
- Posiłki wydawane będą na podstawie przesłanego potwierdzenia wpłaty, na adres mailowy szkoły lub bezpośrednio do pedagoga szkolnego zajmującego się żywieniem do 10 dnia każdego miesiąca.
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
- Nieobecność musi być zgłoszona pedagogowi szkolnemu lub w sekretariacie szkoły- osobiście, telefonicznie lub pisemnie najpóźniej do godziny 8.15 pierwszego dnia nieobecności ucznia. Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zaliczona do zwrotu.
- Niezgłoszona nieobecność ucznia skutkuje przepadkiem pieniędzy i posiłku.
- Odliczenie kwoty niewykorzystanych obiadów następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
- 3
WYDAWNIE POSIŁKÓW
- Posiłki są wydawane w godzinach:
- przerwa o godz. 11.40 – klasy I-IV
- przerwa o godz. 12.40 – klasy V-VIII
- W świetlicy wywieszony jest jadłospis tygodniowy. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz kalkulacją kosztów.
- 4
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁOWCE
1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
2. Posiłek do stolika podają panie pomoce kuchenne.
3. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
4. Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających podczas posiłku w świetlicy
szkolnej czuwają wychowawcy świetlicy, pomoce nauczyciela lub nauczyciel
dyżurujący.
5. Ze względów sanitarno- epidemiologicznych podczas wydawania posiłków
w świetlicy mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
6. Podczas pobytu w świetlicy szkolnej uczeń spożywający posiłek powinien:
- poruszać się spokojnie
- zachować porządek przy odbiorze drugiego dania oraz przy oddawaniu naczyń
- zachowywać się w sposób kulturalny, nie przeszkadzać innym spożywającym
posiłek
- zostawić po sobie porządek- odnieść po sobie talerze, zostawić czysty stolik
- szanować naczynia, sztućce
- naprawić ewentualnie uczynioną szkodę.
7. O nagannym zachowaniu ucznia podczas spożywania posiłku będzie informowany
wychowawca klasy, dyrekcja szkoły oraz rodzice lub opiekunowie prawni.