W kalendarzu świąt nietypowych zainteresował nas Dzień Miłośników Sera przypadający w styczniu.  Był on inspiracją i doskonała okazją do zorganizowania Festiwalu Sera. Celem  przedsięwzięcia było zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania odpowiedniej ilości biała, wzbogacanie wiedzy o tradycjach kulinarnych, utrwalenie konieczności higienicznego przygotowania i spożywania posiłków oraz zgodna współpraca w grupie.  Nasz Festiwal realizowany był w klasie 3b i 7 w ramach  Innowacji pedagogicznej „Świat wokół nas”. Przygotowaliśmy się do niego gromadząc informacje na temat rodzajów i produkcji serów. Rozmawialiśmy o zdrowym stylu życia, piramidzie żywności.  Najciekawszy w przedsięwzięciu  był nasz kącik kulinarny.

Podczas zajęć wiele się działo. Uczniowie wyszukiwali na ekranie sery, próbowali je nazwać oraz odszukać na naszych zdominowanych przez przeróżne rodzaje sera talerzach. Obejrzeliśmy film z zakresu serowarstwa. Były kolorowanki,  ale najważniejszą częścią zajęć była degustacja. Sery białe- twarogowe, mozzarella, oscypki, ser feta, sery pleśniowe, sery podpuszczkowe popularnie zwane żółtymi. Serki Danio, skyry w różnych smakach czy wysokobiałkowe batoniki serowe. Były i takie rarytasy jak ser z orzechami oraz ser w kolorze zielonym. Aby było jeszcze bardziej zdrowo nie brakowało pomidorków koktajlowych, rzodkiewek oraz chrupkiego pieczywa. Było pysznie i kolorowo. Dziękujemy obu paniom dyrektor, za odwiedziny nas podczas zajęć.